Türkçe English
Invisalign (Şeffaf Plak)
loading

Invisalign (Şeffaf Plak)

Invisalign (Şeffaf Plak)

Invisalign (Şeffaf Plak)

Invisalign tedavisi şeffaf plaklardan oluşan ve dişlerin düzelmesi için diş teli takma zorunluluğunu ortadan kaldıran bir ortodontik tedavi yöntemidir. Aligner adı verilen şeffaf plaklar bu alanda uzmanlık sertifikasına sahip ortodontistler tarafından kişiye özel olarak hazırlanır. Yüksek teknolojiyle üretilen invisalign şeffaf plaklar, kişinin görünümünü ve sosyal hayatını etkilemeksizin hızlı ve konforlu bir tedavi süreci geçirmesine yardımcı olur.

Invisalign (şeffaf plak) nasıl üretilir?

Invisalign tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar, kişinin detaylı muayenesi sonucunda üretilir. Öncelikle ağzın ölçüsü alınır. Ardından 3 boyutlu tarama sistemi vasıtasıyla bilgisayar ortamına aktarılan modele uygun olarak invisalign şeffaf plak üretimi sağlanır. 


Invisalign diş tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

Invisalign şeffaf plak tedavisinde kişiye özel olarak dizayn edilen farklı sayıda plaklar mevcuttur. Plak sayısını hastanın diş yapısındaki bozukluk ve öngörülen tedavi süreci belirler. Her bir plağın kullanım ömrü 15 gündür. Plaklar 15 günde bir dişlerde 0,05 mm’lik hareket sağlar. Süreci takriben bir sonraki şeffaf plağa geçiş yapılarak telsiz şekilde ortodontik tedavi gerçekleştirilir. 

Şeffaf plakların kullanımı oldukça disiplin gerektiren bir süreçtir. Diş üzerinde beklenen düzelme hareketleri için şeffaf plakların günde en az 18 – 20 saat boyunca dişte takılı kalması gerekir. Yemek yeme veya birkaç saatlik önemli bir durum dışında düzenli kullanım şarttır. 15 günlük süreçler titizlikle takip edilmeli ve dişlerin sağlıklı ilerleyişi adına sonraki plağa geçiş aşaması aksatılmamalıdır. Koku veya bakteri oluşumunun engellenmesi adına hekiminiz tarafından önerilen temizleme ve dezenfeksiyon işlemlerinin düzenli olarak yapılması da büyük önem taşır. 

Şeffaf plak her yaşa uygun bir tedavi midir?

Invisalign her yaşa uygun bir ortodontik tedavi yöntemi olmasa da, tercih edilebilen yaş aralığı oldukça geniştir. Çocuklarda kullanılabilmesi için çocuğun bütün süt dişlerini düşürmüş olması gerekir. İkinci büyük azı dişinin kısmen çıkmış olması da karşılanması şart maddelerden bir diğeridir. Bu doğrultuda bakıldığında ortalama 13 – 14 yaşından itibaren şeffaf plak tedavisi uygulanabilir. Yetişkinler için herhangi bir yaş sınırlaması mevcut değildir.

Invisalign (şeffaf plak) tedavisine uygun olmayan hastalar var mıdır?

Invisalign tedavisi geniş bir yaş aralığı tarafından tercih edilebilmekle birlikte ileri düzeyde diş bozuklukları bulunan veya tedavisinde şeffaf plakta gerçekleştirilemeyen diş hareketlerine ihtiyaç duyulan bazı hastalar olabilir. Hastanın bu tedavi yöntemine uygun olup olmadığı, uzman bir ortodontist ile gerçekleştirilen muayene sonucunda saptanır.

Invisalign (şeffaf plak) tedavisinin avantajları nelerdir?

Invisalign şeffaf plak tedavisi geleneksel diş teli tedavisine göre pek çok avantaja sahiptir. Dünyada 6 milyonu aşkın kişi tarafından tercih edilen şeffaf plaklar, son yılların en popüler tedavi yöntemleri arasında olup kullanım oranı büyük bir hızla artmaktadır. Bunun sebepleri arasında;

  • Şeffaf plakların neredeyse görünmez olması sayesinde kişinin dış görünüşünü ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkilememesi,
  • Gün içerisinde çıkarılıp takılabilen yapısıyla hastanın yeme alışkanlığı üzerinde değişiklik yapmasını gerektirmemesi,
  • Tel içermediği için ağız içi yumuşak dokularda tahribat yaratmaması,
  • Henüz tedavinin başında bile dişlerin alacağı son görünümün sanal ortam üzerinden izlenebilmesi,
  • Geleneksel ortodontik diş teli tedavisinde olduğu kadar sık doktor randevusu gerektirmemesi sebebiyle yurt dışı hastalarının tercih edebilmesi,
  • Hem yaşı genç kişilerde hem de yetişkinlerde güvenle kullanılabilmesi ve benzeri faktörler yer alır.

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürer?

Invisalign tedavi süreci hastanın ağız ve diş durumuna bağlı olarak şekillenir. Bazı durumlarda bu tedaviye geçmeden önce eğer mevcutsa ağızda bulunan diğer sağlık sorunlarının giderilmesi gerekir. Muayene sonrasında sürecin ne kadar zaman alınacağı belirlenerek, uygun sayıda şeffaf plak üretilir. Geleneksel ortodonti yöntemlerine kıyasla şeffaf plak tedavisi nispeten daha kısa sürede tamamlanır.

Invisalign (şeffaf plak) tedavisi sonrasında herhangi bir işlem gerekir mi?

Invisalign şeffaf plak tedavisi sonlandıktan sonra oluşan düzgün diş sıralanmasının bozulmaması adına dişlerin arkasına ince bir sabitleyici tel takılır. Bu tel bütün ortodontik tedavilerin bitiminde kullanılmaktadır ve dışarıdan görünmez. Dişlerin kaymamasını ve düzelen diş sırasının kalıcılığını sağlayan telin ağzınızda ne kadar süre boyunca kalacağı doktorunuz tarafından belirlenir.

Invisalign (şeffaf plak) tedavi sağlığa zararlı mıdır?

Şeffaf plak tedavisi insan sağlığına zararlı hiçbir madde içermez. Bu sebeple tedavi sürecinde herhangi bir yan etki gözlenmeksizin çocuklar ve hamile ve emziren kadınlar da dahil olmak üzere tüm yetişkinler tarafından güvenle kullanılabilir.